Nyheter
Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.

Ett skritt nærmere lokal, bærekraftig taredyrking til fiskefor

Ett skritt nærmere lokal, bærekraftig taredyrking til fiskefor
Tare kan bli en viktig kilde til protein i fremtiden. Norge har store forekomster og gunstige dyrkningsforhold som vi bør bli flinkere til å utnytte. Målet er en bærekraftig og verdiskapende norsk akvakulturnæring som kan bidra positivt til klimaet. Da må vi også undersøke miljøpåvirkningen av proteinproduksjon fra tare dyrket i Norge. Det har vi gjort sammen med NIBIO.
Sammen med NIBIO har vi analysert flere
mulige fremtidige scenarier for proteinproduksjon fra tare i Norge. Vi har evaluert
tekniske og biologiske faktorer for produksjonen og sammenlignet miljøeffekter
for tare-protein dyrkert i Norge mot importert brasiliansk soya-protein.
Energikilde, tørrstoffinnhold og proteininnhold i taren er nøkkel til en
bærekraftig produksjon.
Forskningen er del av det internasjonale
forskningsprosjektet PROMAC – Energieffektiv prosessering av makroalger i blå-grønne verdikjeder), som vil undersøke mulighetene for å gjøre
taredyrking til en bærekraftig og klimapositiv næring i Norge.
Les vår vitenskapelige artikkel om funnene her. (engelsk tekst)