Nyheter
Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.
Fiskeprotein mot hjernesykdommer?
Fiskeprotein mot hjernesykdommer?
Et protein som finnes i marint restråstoff kan spille en rolle i forebygging av nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons eller Alzheimers sykdom.
Etter hvert som befolkningen blir stadig eldre, ser
vi at noen sykdommer forekommer hyppigere. Alzheimer og Parkinsons er blant
disse – sykdommer som skyldes tap av hjerneceller. Kan et protein fra fisk forebygge
disse sykdommene?
Det
finnes noen celler i kroppen som ikke fornyer seg i voksen alder. Blant disse
er hjernecellene. Mister man hjerneceller, mister man etter hvert også deler av
hjernefunksjon. Nedbryting av celler i hjernen og dermed tap av hjernefunksjon
ligger til grunn for en rekke sykdommer, som Alzheimers og Parkinsons sykdom.
Disse kalles nevrodegenerative sykdommer.
Parkinsons sykdom rammer 1-2% av befolkningen over 60 år. Sykdommen innebærer
at noen nerveceller gradvis blir svekket og utskillelsen av signalstoffet
dopamin reduseres. Dette begrenser alle muskelbevegelser og bevegeligheten i
kroppen. Skjelving og svak stemme er vanlige symptomer. I dag finnes det ingen
helbredende behandling. Etterhvert fører sykdommen til uførhet, noe som er en
stor belastning for både pasienter og samfunnet.
Som
mange nevrodegenerative sykdommer er Parkinsons forbundet med opphopning av protein
i hjernecellene. Vanligvis blir skadde og feilproduserte proteiner reparert og
fjernet av cellenes vedlikeholdsprosesser. Denne mekanismen svekkes derimot ved
aldring, noe som forårsaker at skadde proteiner kan hope seg opp i cellen og hindre
normal cellefunksjon. Ofte er det et bestemt protein som hoper seg opp og
forårsaker disse sykdommene. Dette gjelder også for utviklingen av Parkinson
sykdom.
Nylig har en laboratoriestudie vist at proteinet
beta-parvalbumin fra torsk hindrer dannelsen av noen bestemte
proteinansamlinger som er karakteristiske for Parkinsons sykdom. Dette skjer
ved at beta-parvalbumin trekker de skadde proteinene til seg og slik hindrer opphopningen
av disse.
Selv om dette er et interessant resultat, er det fortsatt
mange ubesvarte spørsmål når det kommer til dette proteinets funksjon i
kroppen. Hvordan kan beta-parvalbumin komme seg fram til hjernecellene? Vil det
ha god effekt på proteinansamlingene der? Kan dette i så fall være nok til å
dempe sykdomsforløpet i Parkinsons sykdom? Og rent praktisk – hvis beta-parvalbumin
kan forebygge og/eller behandle Parkinsons sykdom i mennesker – hvordan kan vi
sikre en god og stabil kilde til beta-parvalbumin?
De fleste fiskeslag inneholder mye beta-parvalbumin.
Det er derfor nærliggende å tenke at fisk, og kanskje også restråstoff fra
fiskerinæringen, kan være en god kilde til dette proteinet. Restråstoff fra den
norske fiskerinæringen utnyttes i dag hovedsakelig til produkter med lav verdi.
Det til tross
for at det har ernæringsmessige gode egenskaper på linje med for eksempel egg,
melk og kjøtt. Blant produktene man utvinner av restråstoff i dag er fiskemel. Fiskemel fra torsk, sei og hyse har høy
proteinkonsentrasjon sammenlignet med ren fiskefilet, og Norge produserer
fiskemel av høy kvalitet fra et bærekraftig og godt forvaltet fiskeri.
Men fiskemel
produseres ved høy temperatur som kan føre til at noen proteiner blir ødelagte.
Inneholder fiskemel fortsatt det viktige fiskeproteinet?
Det
har vi forsket på i vår Mørelab. Forskningen fikk støtte fra Norges Parkinson
Forskningsfond. I Mørelaben har vi ulike metoder for å undersøke marine
ingredienser, som å bestemme proteininnhold, men også kvantifisering av
bestemte proteiner eller opprensing av ulike fraksjoner. Nå har vi gjort
undersøkelser av fiskemel fra torsk. Til tross for den tøffe
produksjonsprosessen har vi funnet beta-parvalbumin
blant annet i en vannløselig fraksjon av dette melet. Dette lover godt
for at norskprodusert fiskemel kan være en bærekraftig og lett tilgjengelig kilde
til beta-parvalbumin for
helsefremmende konsum, noe som også kan verdien av norsk marint restråstoff.
I videre arbeid vil det være interessant å sammenligne restråstoff fra ulike
fiskeslag for å bestemme innholdet av beta-parvalbumin.
Det vil være viktig å undersøke om beta-parvalbumin
fra fiskemel fortsatt har evnen til å hindre dannelse av
proteinopphopninger, og hvordan dette virker i kroppen.