Bryggeripuben MoloBrew i Ålesund og Møreforsking har gått sammen om et spennende prosjekt. De jobber med å introdusere nye råvarer i øl. Publikum har fått smake. Tommel opp er responsen. Men hva er den hemmelige ingrediensen?
Møreforsking og Molo Brew gikk for litt siden sammen for å
søke om utviklingsmidler gjennom Forskningsrådets FORREGION-program / Møre og
Romsdal fylkeskommune, og fikk det. Slik oppstod søt musikk.
- Ja, her var det full klikk fra første stund,
sier Møreforskings Céline Rebours, om samarbeidet.
- Det er givende å samarbeide med dyktige fagfolk.
Molo Brew kan sin ølbrygging, helt ned i kjemiske prosesser, så tverrfaglig
samarbeid har vært svært fruktbart, kommenterer hun.
De to aktørene satt seg fore å utvikle et lokalt øl – et
tradisjonelt produkt med en lokal twist. Møreforsking har lang erfaring med
forsking på råvarer og analyser på blant annet lukt og smak. Vårt forslag om å
eksperimentere med akkurat denne råvaren, er resultat av kunnskap opparbeidet
gjennom mange års forskning.
Molo Brew, som åpnet dørene for bare halvannet år siden, har
avansert utstyr som er perfekt til å eksperimentere med. Her kan det meste
datastyres, for 100 % kontroll på prosessene i bryggingen.
- Vi testet brygget for noen uker siden, og
resultatet var svært overraskende, kan både Céline og Randy fortelle.
Den hemmelige ingrediensen
For noen uker siden åpnet de kranene til eksperiment-resultatene, og ville høre publikums
mening. Mange benyttet seg av muligheten
til en prøvesmak. Testerne fikk først en smak av variantene, og ble bedt om å
vurdere. Så fikk de vite hva den spesielle ingrediensen er, og ble bedt om å
vurdere på nytt. Og hva er den spesielle ingrediensen? - Jo, det er tare! Og
en variant som ikke har blitt prøvd i ølbrygging tidligere – nemlig rødtare.
(artikkelen fortsetter under bildet)
- Havets trøffel blir den kalt, forteller Céline og Randy. Rødtaren kan gi en sitrusaktig trøffelsmak.Sammen
eksperimenterer med ulike måter å behandle taren på, og ulike tidspunkt å
introdusere den i bryggeprosessen. Resultatene av eksperimentene er lovende, mener de. Og publikum syntes å reagere positivt på informasjonen om at
det er tare i ølet.
- To tomler opp, var det mange som kommenterte. Dette var spennende!
- Det gjenstår noen justeringer før vi sier oss fornøyd med
oppskriftene, kommenterer ølbrygger Randy.
- Men med så mange positive tilbakemeldinger, er det ikke utenkelig at dette kommer
på menyen i kystbyen Ålesund.
Møreforsking er svært fornøyd med at eksperimentene har gitt
resultater.
- Dette har vært et spennende samarbeid. Og vi ser nok en gang at tare har
mange bruksområder, konkluderer forsker Céline Rebours.