Nyheter

Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.

Forsker på nye øloppskrifter

sensorsisk analyse.jpg

Forsker på nye øloppskrifter

Bryggeripuben MoloBrew i Ålesund og Møreforsking har gått sammen om et spennende prosjekt. De jobber med å introdusere nye råvarer i øl. Publikum har fått smake. Tommel opp er responsen. Men hva er den hemmelige ingrediensen?

Møreforsking og Molo Brew gikk for litt siden sammen for å søke om utviklingsmidler gjennom Forskningsrådets FORREGION-program / Møre og Romsdal fylkeskommune, og fikk det. Slik oppstod søt musikk.

-         Ja, her var det full klikk fra første stund, sier Møreforskings Céline Rebours, om samarbeidet.
-         Det er givende å samarbeide med dyktige fagfolk. Molo Brew kan sin ølbrygging, helt ned i kjemiske prosesser, så tverrfaglig samarbeid har vært svært fruktbart, kommenterer hun.
     
De to aktørene satt seg fore å utvikle et lokalt øl – et tradisjonelt produkt med en lokal twist. Møreforsking har lang erfaring med forsking på råvarer og analyser på blant annet lukt og smak. Vårt forslag om å eksperimentere med akkurat denne råvaren, er resultat av kunnskap opparbeidet gjennom mange års forskning.
Molo Brew, som åpnet dørene for bare halvannet år siden, har avansert utstyr som er perfekt til å eksperimentere med. Her kan det meste datastyres, for 100 % kontroll på prosessene i bryggingen.

-         Vi testet brygget for noen uker siden, og resultatet var svært overraskende, kan både Céline og Randy fortelle.

Den hemmelige ingrediensen

For noen uker siden åpnet de kranene til eksperiment-resultatene, og ville høre publikums mening. Mange benyttet seg av muligheten til en prøvesmak. Testerne fikk først en smak av variantene, og ble bedt om å vurdere. Så fikk de vite hva den spesielle ingrediensen er, og ble bedt om å vurdere på nytt. Og hva er den spesielle ingrediensen? - Jo, det er tare! Og en variant som ikke har blitt prøvd i ølbrygging tidligere – nemlig rødtare. 
 
(artikkelen fortsetter under bildet) 
 
 
- Havets trøffel blir den kalt, forteller Céline og Randy. Rødtaren kan gi en sitrusaktig trøffelsmak.Sammen eksperimenterer med ulike måter å behandle taren på, og ulike tidspunkt å introdusere den i bryggeprosessen. Resultatene av eksperimentene er lovende, mener de. Og publikum syntes å reagere positivt på informasjonen om at det er tare i ølet. 

- To tomler opp, var det mange som kommenterte. Dette var spennende!
- Det gjenstår noen justeringer før vi sier oss fornøyd med oppskriftene, kommenterer ølbrygger Randy.
- Men med så mange positive tilbakemeldinger, er det ikke utenkelig at dette kommer på menyen i kystbyen Ålesund.

Møreforsking er svært fornøyd med at eksperimentene har gitt resultater. 
- Dette har vært et spennende samarbeid. Og vi ser nok en gang at tare har mange bruksområder, konkluderer forsker Céline Rebours.