Fersk lever fra oppdrettstorsk har god holdbarhet som konsumprodukt i 3-4 dager, men bør hermetiseres innen to dager for å oppnå best kvalitet.
Med støtte fra Rubin og Innovasjon Norge har Møreforsking avsluttet et toårig prosjekt med kvalitet og holdbarhet av lever fra oppdrettstorsk. Kvalitet er vurdert i forhold til sensorisk bedømming og i forhold til oksidasjonsparametere.
Det er gjennomført to lagringsforsøk ved 0 °C for å vurdere kvalitet og holdbarhet. Lever ble pakket enkeltvis i plastposer og lagret før vurdering og analyse. Kun lever av god kvalitet uten grønn misfarging ble benyttet i forsøkene. Lever er også hermetisert og vurdert etter 3 måneders lagring.
Resultatene viser at automatisk sløying gir lever med samme kvalitet og holdbarhet som ved manuell
sløying. Leveren holder stabil kvalitet i 3-4 dager og akseptabel kvalitet som konsum-produkt i 6 dager. Første tegn på kvalitetsreduksjon er avvikende lukt og mykere tekstur. Dersom leveren skal hermetiseres bør det foregå innen 2 døgn for å få best mulig fyllingsgrad i boksen. Imidlertid er det fortsatt bra kvalitet dersom lagringstiden er 4 dager.
Når et gjelder anvendelse til olje er kvalitet mht. frie fettsyrer tilfredsstillende ved produksjon innen 4 dagers lagring av leveren. Det totale oksidasjonsnivået var akseptabelt ved lagringstid på 7 dager.
For mer informasjon om prosjektet kontakt Grete Hansen Aas,
grete@mfaa.no, telefon 70 11 16 24.