Nyheter
Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.
Med tare på menyen
Med tare på menyen
Tare er et lovende råstoff, som vi til nå har utnyttet alt for lite i norsk matproduksjon. Et tverrfaglig team jobber med å bygge kunnskap og utvikle prosesseringsmetoder for å produsere trygge, næringsrike og smaksrike ingredienser fra tare. Alt på en bærekraftig måte. Målet med forskningsprosjektet SusKelpFood er å gjøre industriell produksjon av tare til den nordiske og europeiske matindustrien mulig.
Sammen skal fagfolk på
tvers av bransje (matindustri og tareprodusenter) og forskningsmiljø jobbe frem
ny, verdifull innsikt om produksjon og foredling av tare. Denne uka var
prosjektdeltakere fra Norge, Danmark og Island samlet i Ålesund. I tillegg
deltok en håndfull andre digitalt.
På agendaen denne uka var
planlegging av arbeid tilknyttet prosesseringsmetoder, analyse av viktige
mategenskaper (dvs. mattrygghet, næringsinnhold og smaksprofil) fra innovative
tareingredienser, livsløpsanalyse, energiforbruk, og forbrukerpreferanser, for å
nevne noe.
Forskerne planlegger de
nærmeste månedene en rekke praktiske forsøk i sammenheng med sesong for innhøsting av kommersielt dyrket tare.
Leder for prosjektet
SusKelpFood, Pierrick Stévant i Møreforsking, melder om veldig god kjemi mellom
engasjerte forskere og industripartnere under en av de første fysiske møtene
siden starten av koronapandemien. Prosjektgruppen fikk også viktige innspill
fra Mattilsynet og fra ledende aktører fra den voksende tarenæringen i Norge.
- Dette var veldig
hyggelig og nyttig. Det lover godt for fortsettelsen!
Prosjektet er ledet av Møreforsking.