I går inviterte Møreforskings utvalgte bedrifter i regionen til fagseminar. Temaet var forbedrede metoder for tørking av matråstoff. Ligger her muligheter for både grønn og blå verdiskaping?
Frysetørketeknologien er mye brukt til frukt og bær.
Møreforsking ville med arrangementet heve egen kunnskap og samtidig dele den
med marine næringsaktører i regionen. Tankegangen er hånd i hanske med det
blå-grønne forskningssamarbeidet Møreforsking deltar i.
- Vi ser når vi er rundt på ulike fabrikker at det er et
behov for å ta vare på restråstoff mer og utnytte det på en best mulig måte som
samtidig tar vare på kvaliteten, forteller Finn Giske, assisterende daglig
leder hos Møreforsking.
Til seminaret fikk Møreforsking en fagperson fra det
tyske selskapet Bucher, som er verdensledende på tørking med vakuum og
frysetørking. Hans Rudolf Schmid fra Bucher Unipectin ga tilhørerne en
innføring i både metode og produkter som sikrer god kvalitet på tørket produkt
med minimal bruk av energi.
- Dette er spennende teknologi som ikke har vært utprøvd
mye til nå. Metodene er mye mer skånsom mot matproduktene enn den var
tidligere, og er derfor nå mye mer aktuell, forklarer Giske.
De inviterte representerte både grønn og blå
matproduksjon. I tillegg til fagseminaret om tørking, fikk deltakerne treffe et
utvalg av våre forskere, de fikk en orientering om hvilke analyser vi kan
utføre, og en omvisning i forskningslab’en vår.
- Deltakerne ga gode tilbakemeldinger etter seminaret,
forteller Finn Giske.
- Og kanskje gikk en del av de hjem med nye forretningsidéer?