Olje fra makrellavskjær har potensial til å bli et nytt høyverdig marint produkt. Den aller første produksjonen er i gang.
Et viktig mål for fiskerinæringen er å utnytte mer og skape
mer verdi av restråstoff.
I dag blir restråstoffet fra pelagisk fisk benyttet til mel-
og oljeproduksjon som hovedsakelig anvendes i fôrproduksjon.
Ved å filetere en større andel av landet makrell, vil
pelagisk industri generere store mengder restråstoff som kan anvendes på nye
områder - og gi nye verdier for næringen.
Mer filetering - mer foredling av restråstoff
FHF(Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering) har, gjennom sin satsning «Pelagisk løft» et uttalt mål
om å øke bearbeidingsgraden av makrell. I dag fileteres bare 3-4 prosent av
landet makrell. Målet er at norsk industri skal filetere 25 prosent innen
2025.
Ved å øke bearbeidingsgraden og hente hjem filetproduksjon
av makrell til Norge, kan foredlingsindustri og tilknyttet ingrediensindustri
få tilgang til store volum filetavskjær med god kvalitet og helsefremmende
egenskaper. Foredling til mer høyverdige produkter, som oljer til humant konsum
er da en spennende ny mulighet.
Testet ut råoljeproduksjon
Produksjon av råolje ble gjort i Sintef Oceans mobile Sealab
i tilknytning til Pelagias pilotlinje for makrellfilet på Selje. Ulike prosessbetingelser
ble testet ut.
Hydrolyse ble forsøkt, men tradisjonell oljeproduksjon ga
best utbytte og kvalitet. Råolje ble produsert fra ferskt filetavskjær fra
makrell landet i januar og oktober.
Attraktiv olje med god holdbarhet
Makrell har et høyt fettinnhold - rik på de helsemessige
ettertraktede Omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Disse fettsyrene er mer utsatt for
oksidasjon/harsking når råstoffet blir bearbeidet.
Filetavskjæret og oljene fra begge periodene hadde god
kvalitet. Tilsetting av antioksidanter i restråstoffet under produksjon av
råolje gav liten effekt på oksidasjonsstatus for oljene under lagring.
EPA-innholdet i restråstoffet fra makrell er noe lavere enn
det en finner i torskeleverolje, mens DHA-innholdet er likt nivået i
torskeleverolje.
Vi fant at makrellolje produsert fra fersk avskjær i oktober
hadde rundt 30 prosent mer omega-3 fettsyrer per gram fett sammenlignet med
samme produkt laget av avskjær fra makrell landet i januar.
Raja
Rathore og Alexander Krokedal Rønnevik fra Pelagia sammen med forskerne
Margareth Kjerstad fra Møreforsking og Jannicke Fugledal Remme fra Sintef
Ocean. Foto: Hans Martin Sundnes.
Tåler lagring
Oksidasjonsstatusen ble analysert gjennom analyse av frie
fettsyrer, peroksidtall, anisidintall og TOTOX-verdi. Råoljer ble lagret i 21
måneder, rensede oljer i 15 måneder.
Resultatene viser at makrellolje har god oksidasjonsstatus
etter 21 måneder lagring på 4°C og åtte måneder lagring på 20°C. Olje produsert
fra avskjær fra fersk makrell landet i januar og oktober har ingen forskjell i
kvalitet eller holdbarhet.
Innsikt gir grunnlag for produksjon
Før det felles forskningsprosjektet startet, eksisterte det
liten kunnskap om oksidasjonsstatus for makrellolje. Vi kan nå konkludere med at makrellolje faktisk har
potensiale til å anvendes til humant konsum. Restråstoff fra makrell er en
kortreist kilde til å utvinne råolje av god kvalitet for videre prosessering.
Startskuddet har gått!
Arbeidet med å gjøre makrellolje til et kommersielt produkt
er så vidt i gang. I september 2019 innviet Pelagia sin nye olje- og melfabrikk i Måløy. Når den nye fabrikken er
ferdigstilt skal den produsere fôr til kjæledyr og produsere råolje for nye
humane anvendelsesområder.
Dette blir den første fabrikken som skal utnytte restråstoff
fra makrell til høyverdige marine ingredienser. De vil i tillegg også lage mel
av grakse og limvann, som er restråstoff fra oljeproduksjonen. Melet har et
potensial til å bli brukt til humant konsum eller i fôr til husdyr. Basert på
forskningen Møreforsking og Sintef har gjennomført, kan verdien av restråstoff fra makrell få et betydelig løft.
Vi ønsker Pelagia lykke til med den spennende og
fremtidsrettede satsningen!