Nyheter
Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.
Skaper gull av fiskerester
Skaper gull av fiskerester
Å utnytte hele fisken er ikke bare bærekraftig; det er god butikk! Svømmeblærer og fiskehoder fra hvitfisk landet i Norge er ettertraktede handelsvarer. Neste år introduseres brukervennlige norske produkter av restråstoff i det asiatiske markedet. Lanseringen er resultat av et fruktbart forskningssamarbeid.
I det globale
markedet er tilgangen til villfisk begrenset. Restråstoff fra hvitfisk er
derfor betraktet som bærekraftig og fremtidsrettet råstoff. Det er anslått at
omsetningen i de marine næringene kan seksdobles innen 2050. Ikke ved å lande
mer fisk, men ved å utnytte det som fangstes bedre.
Til nå blir
bare rundt 63% av hvitfisken brukt til humant konsum. Årlig produseres rundt 890 000
tonn restråstoff av hvitfisk i Norge. Det sier seg selv at det ligger et stort
potensial i å øke foredlingsgraden av dette råstoffet. Utnyttelse av
restråstoff fra hvitfisksektoren økte fra 50 til 60 % fra 2017 til 2018. Men i
2018 var 132.000 tonn restråstoff av hvitfisk fortsatt ikke utnyttet.
Fiskehoder og -rygger
Både
landindustrien og fiskeflåten har potensial for økt utnyttelse av ferske og
frosne hoder, innmat og avskjær. Torsk, sei og hyse er Norges tre viktigste
hvitfiskarter. I 2019 eksporterte norske aktører hvitfisk for over 1,4
milliarder NOK.
Hoder av
hvitfisk har potensiale til å bli flere typer produkter som kan generere mye
større verdier enn det industrien og fiskeflåten i dag klarer å utnytte. Kjøttet
har god konsistens og smak. Torskehoder har tradisjonelt blitt tørket og
eksportert til Nigeria. Men der er andre måter å bearbeide og anvende
restråstoffet på. Aktuelle produkter er tunger, kinn, kløvde hoder, utsortering
av kjøtt og hydrolyse.
C Food Norway har utviklet mange anvendelsesområder for fiskehoder. De jobber med å videreutvikle nye konsepter innenfor ferdigvaresegmentet. Tunger og kinn blir skjært ut, hoder kløyvd, salta og fryst. Produktene er introdusert i flere markedsnisjer i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa. Kjøttet i fiskehodene er godt egnet til asiatiske «hot pot retter» og produksjon av klippfiskboller.
Svømmeblærer
Kina er det viktigste
markedet for tørkede svømmeblærer, men de er også populært i andre asiatiske
land. Svømmeblærer omsettes gjerne i samme høykvalitetssegment som tørkede
abaloneskjell, sjøpølser og haifinner. Svømmeblærer tilhører samme produktkategori som tørkede sjøpølser
og haifinner. Svømmeblære er et høyt verdsatt produkt som har mange
anvendelsesområder. Det tilbys fryst, saltet og som pulveriserte produkter, men
heltørket svømmeblære er standarden og oppnår de høyeste prisene i markedet. Produktene blir brukt til mat, helsekost
og til medisinske formål. Kiloprisene varierer mellom 100 og 1.500 kroner, alt
etter kvalitet og produkttype.
I Kina blir
tørket svømmeblære ofte gitt som gaver til selskap og høytider. På lik linje
med vin som blir modnet, er lagrede svømmeblærer betraktet som en delikatesse
og et statussymbol. Asiater kjøper svømmeblærer i tørket form og bløter den opp
igjen før de blir spist i supper og sauser. Det høye innholdet av kollagen i
svømmeblære tilfører viskositet til matretter. Svømmeblærer selges også som
snack-varianter i supermarkeder.
Artikkelen fortsetter under bildemontasjen.
Bildet: Møreforskings Margareth Kjerstad viser frem svømmeblærer i fersk og tørket form.
Startskuddet gått
Flere norske bedrifter har
lykkes med å utvikle nye produkter og verdikjeder for restråstoff. Bedriften C
Food Norway i Ålesund, har siden 2013 bygd sitt konsept på å utvikle og omsette
restråstoff fra hvitfisk til humant bruk. Råstoffgrunnlaget deres er basert på fiskehoder,
flekkede ryggbein av torsk, lange, brosme og sei, samt ørebein og filetbein. Bedriftens
visjon er utvikle restråstoff til høyverdig humane produkter.
Verdensledende
I dag er C Food Norway verdensledende innenfor foredling og salg av tørkede svømmeblærer fra torsk. Det er en overordnet målsetning for bedriften å gradvis etablere videreforedling av restråstoffet i Norge, etter hvert som automatiske løsninger blir utviklet. I en mellomfase har bedriften leieproduksjon i Vietnam. Siden oppstarten har bedriften produsert ca 600 tonn svømmeblærer. Det tilsvarer et volum av sløyd og hodekappet hvitfisk på ca. 450 000 tonn.Kunnskap for å vokse
Videreforedling av hoder, klippfiskrygger og avskjær er en ny næring i Norge, og kunnskapen om produkt, prosess og marked er mangelfull. C Food Norway har et mål om å gå fra å være bulkleverandør til å produsere ferdigpakkede konsumprodukter. For å lykkes med dette, må de forske og utvikle. Bedriften har derfor inngått et strategisk og langsiktig FoU-samarbeid med Møreforsking. Flere utviklingsløp er i startblokka. Stikkord er økt automatisering, optimalisering av kvalitet og prosesser, bedre utnyttelse av råstoff og satsning på marine ingredienser.– Møreforsking har kommet langt
med det vitenskapelige, mens vi har kommet relativt langt på det kommersielle.
Vi samler kunnskap og trekker synergier fra hverandres arbeid, sier daglig
leder i C Food Norway, Claus Opshaug.
- Det gjør at mulighetene er
gode for å lykkes med å utvikle nye konsepter.
– Vi kan bidra til at bedriften
går fra bulkproduksjon til høyverdige produkt. Nå forsker vi blant annet på
næringsinnholdet i svømmeblærer fra ulike arter og hvordan vi man kan
optimaliserer kvaliteten på produktene. De må ha en ensartet og god kvalitet
når de skal bygge merkevarer av egne sluttprodukter, forklarer Margareth
Kjerstad, forskningsleder ved Møreforsking.
C Food Norways lansering av forbrukerpakninger
av svømmeblærer til Hong Kong og Kina i 2021 er et direkte resultat av
samarbeidet så langt. (bilde) Utviklingsarbeidet er finansiert av Forregion,
RFF Møre og Romsdal, NFR og Innovasjon Norge.
Muligheter i blågrønt samarbeid
I Møre og Romsdal pågår et blågrønt forskningssamarbeid som søker å dele erfaringer og utnytte mulighetene i økt samarbeid mellom fiskeri og landbruk. Forskningsinstituttene Møreforsking, Norsøk (Norsk senter for økologisk landbruk) og Runde Miljøsenter forener personell, kompetanse og erfaring om oppgaven. Det ene delprosjektet kartlegger mengden restråstoff som produseres i de to sektorene i fylket årlig, på hvordan det utnyttes i dag, og hvilke muligheter som ligger i økt utnyttelse og samarbeid på tvers. Fiskeriselskapet C Food Norway ble invitert til å være med på en workshop i det blågrønne forskningssamarbeidet. Der kunne de både bidra med sin kunnskap og hente ut erfaringer og kunnskap fra aktører innen landbruk.- Vi har mye å lære av grønn sektor, er konklusjonen fra daglig leder Claus.
- Vi håper å kunne være med i videre forskningsprosjekter der dette potensialet utforskes nærmere.
Mer til menneskemat: I dag utnyttes kun 63% av landet hvitfisk til menneskemat. C Food Norway har som mål å få andelen opp til 100. (Illustrasjon; C Food Norway)
Bildetekst øverste bilde: Fruktbart samarbeid
Møreforskings brede vitenskapelige erfaring og kompetanse innen restråstoff, og C Food Norways kommersielle kompetanse og nettverk har allerede vist seg å være en fruktbar kombinasjon. Fra venstre: forskningsleder i Møreforsking Margareth Kjerstad, daglig leder i C Food Norway Claus Opshaug og styreleder i C Food Norway Simon Dyb Sørnes (Foto: Møreforsking)
Møreforskings brede vitenskapelige erfaring og kompetanse innen restråstoff, og C Food Norways kommersielle kompetanse og nettverk har allerede vist seg å være en fruktbar kombinasjon. Fra venstre: forskningsleder i Møreforsking Margareth Kjerstad, daglig leder i C Food Norway Claus Opshaug og styreleder i C Food Norway Simon Dyb Sørnes (Foto: Møreforsking)