Nyheter
Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.
Utfordrer pelagisk industri til å utnytte restråstoffet bedre
Utfordrer pelagisk industri til å utnytte restråstoffet bedre
Hvert år produserer fiskeri- og havbrukssektoren store mengder restråstoff som i stor grad blir brukt kun til produksjon av fôr og energi. Næringa rapporterte over 950 000 tonn restråstoff i fjor – råstoff med store nye muligheter for verdiskaping for Norge. Vil næringa ta grep for å skape større verdier av det de har?
Møreforsking AS jobber tett på
den marine næringen. Vårt mål er at forskningen vår skal bidra til mer innsikt
og kunnskap som gjør norsk fiskerinæring stadig mer konkurransedyktig og
bærekraftig. Sammen med sjømatforedlingsselskapet Grøntvedt Pelagic har vi
for eksempel forsket på hvordan best utnytte restråstoff fra pelagisk fisk
(Fisk som lever hovedsakelig i de åpne vannmassene). Restråstoff fra disse
fiskeartene er til nå svært lite utnyttet som sjømatprodukter. Den pelagiske
fiskeindustrien har behov for å øke driftsmarginene. Å utnytte en større andel
av fisken de fangster kan være et tiltak for å få til nettopp det.
Nye produkter av pelagiske fiskerester
Buklist fra sild, som tilsvarer 5-7% av den totale vekten av silden,
anvendes i dag til å lage fiskeolje og fiskemel til dyrefôr. Utnyttelse av
buklist og andre restråstoffer til konsumprodukter er forholdsvis nytt i
pelagisk industri. Buklist fra laks derimot, er allerede et kommersielt produkt
som de fleste filetprodusenter tar vare på og selger. Sammen med
Grøntvedt Pelagic har Møreforsking undersøkt mulighetene for å utnytte buklist
fra sild som råstoff for produkt til forbrukeren. Det ble utviklet ulike
produkter, blant annet fritert buklist og buklist i tomatsaus.
Ekstra næringsrikt
I tillegg til å ha god smak viste analyser av buklistene at de er svært
næringsrike. Buklist fra sild inneholder omtrent dobbelt så mye vitamin D
og omega-3 som i sildefilet! Vitamin D er viktig for god beinhelse hos mennesker.
Studier
har vist at det også har betydning for immunsystemet og hjerneutvikling, samt
opprettholde normal muskelfunksjon. Omega-3 er kjent
for å være bra for hjertet, og er en viktig faktor i hjerneutviklingen. Tenk at
dette ikke har vært utnyttet tidligere.
Merutnyttelse gir bærekraft
I tillegg til å kunne gi ny verdiskapning, er bedre utnyttelse av
restråstoff et viktig bærekraftig tiltak. I 2018 rapporterte næringa hele
953.800 tonn restråstoff (tall fra SINTEF). Fiskeproduktene som vi utviklet
gjennom Møreforskings arbeid, ble blant annet presentert i det polske og
kinesiske markedet som et prøveprosjekt. Der ble de godt tatt imot.
Krever mer automatisering
Regjeringen og næringa selv har et ønske om å utnytte mer av dette restråstoffet til humant konsum. Men for å kunne utvikle et kommersielt produkt av buklist fra sild må hele produksjonslinjen automatiseres. Det er den ikke i dag.
Videre forskning og samarbeid med næringa er nødvendig for at buklist
skal kunne lanseres som et kommersielt produkt. Vil pelagisk industri
gjøre grepene som trengs for å kunne utnytte restråstoff, som buklist, til mer
verdiskaping? Marint restråstoff- god mat og godt for helsa.
Møreforsker Lisa Kolden Midtbø holdt foredrag under denne ukens BlueFish messe i Ålesund. Temaet i denne artikkelen var noe av det hun snakket om.
Utviklingsarbeidet ble
ledet av Margareth Kjerstad (bildet under) og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfinansiering (FHF) og Norges Forskningsråd (NFR).