Møreforsking har i samarbeid med Fiskcentralen og Theatercafeen, samt ferskvareforhandlerne Fjelberg Fisk & Vilt og Georg A. Nilsen, testet ut hummer som har vært mellomlagret i hummerpark. Uttestingen var en del av prosjektet «Optimalisering av velferd og kvalitet gjennom verdikjeden ved helårlig omsetning av levende krepsdyr».
Målsetningen med uttestingen var å undersøke om det var
kvalitetsforskjeller på hummer lagret i tre måneder kontra hummer som ble
fangstet to uker før uttesting. Forhold som vitalitet, ytre skader, fyllingsgrad,
tarminnhold og smak ble sammenlignet. I tillegg har en også gjennomført
analyser mht. stressparametere som laktatinnhold i blod, samt sett på
blodprotein.
Uttesterne kunne ikke finne noen markante forskjeller på hummeren i de to gruppene. All hummer var i god kondisjon og det var 100 % overlevelse
under forsendelse. Ytre slitasjer var begrenset til knekte eller avbitte
antenner i mer eller mindre grad. Kjøpernes vurdering var at dette hadde liten betydning
i forhold til kunden.
En så derimot at fyllingsgraden på hummeren gjenspeilet
seg i skallkondisjon. Hummer med litt mykt skall hadde dårligere fyllingsgrad
enn hummer med hardt skall. En kunne også kjenne at kjøttet til denne hummeren
var mer kompakt og mindre saftig enn på hummer med god fyllingsgrad og hardt
skall. Skallets hardhet gjenspeiler tid i forhold til skallskifte. For hummeren
foregår skallskifte fortrinnsvis sommer og høst, og faller derfor sammen med
lovlig fangsttid for hummer som er fra 1. oktober til 31. desember på Møre. Spesielt
i første del av fangstperioden er mykskallede hummere et problem i salgsøyemed.
Uttesterne var opptatt av at tarminnholdet skulle være
lavest mulig. Dette kan hummerparken få til ved ikke å fôre hummeren de siste
dagene før forsendelse.
Hummeren var teinefisket i området rundt Sandsøy, og pakket
i samarbeid med
Sandefisk på Sandsøya og
Finefish i Fosnavåg. Hummeren ble pakket lagvis i
isoporkasser med klørne bundet opp og
sjøvåte aviser over. Uttesterne
opplyser at denne pakkemetoden fungerer greit og hummeren er robust og kan
lagres på kjøl i opptil tre døgn på denne måten.