Nyheter

Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.

Nyansettelser i Møreforsking – fem nye tilskudd til Bærekraftig hav o...

nyansettelser2024.jpg

Nyansettelser i Møreforsking – fem nye tilskudd til Bærekraftig hav og kyst og Sjømatforedling

Møreforsking har nylig gjort en rekke strategiske nyansettelser. Ansettelsene er et ledd i å forsterke arbeidet innen marin forskning og bærekraftig forvaltning av havressurser. De nye tilskuddene skal bidra til å utvide instituttets kapasitet innen marine økosystemer, samt karakterisering og utnyttelse av marint råstoff. To av disse tiltrer i forskningsgruppen Bærekraftig hav og kyst, mens tre nye forskere blir en del av gruppen Sjømatforedling.

Blant de nye ansiktene finner vi Jenny Ullgren som ny forskningsleder for Bærekraftig hav og kyst. Hun har en doktorgrad i fysisk oseanografi og har i løpet av sin forskerkarriere arbeidet med regional havsirkulasjon, vannmasser, strømmer og virvler i ulike dyphavsområde, basert både på feltobservasjoner og fjernmålingsdata. I tillegg til forskning har hun arbeidet med miljøundersøkelser og overvåking av kystmiljøer, bidratt til utvikling av havovervåkningsinfrastruktur, og har bred erfaring med formidling av miljø- og vitenskapsfag. Hun får selskap av marinbiologen Eva García-Seoane, som har spisskompetanse på struktur og dynamikk i marine økosystemer. Eva, opprinnelig fra Spania, tok sin doktorgrad ved Universitetet i Vigo i 2013, med fokus på fiskens biologi og livshistorie. Hun er spesielt opptatt av å bruke akustiske metoder for å studere fisk og planktons atferd, utbredelse og biomasse, samt forstå de drivende kreftene bak disse mønstrene. Hennes forskning er særlig rettet mot livet i den mesopelagiske sonen.

Sjømatforedling har vokst med tre nye ansatte. Inger Bye og Maria Brandal Berstad vil arbeide med å studere helseeffektene av marine ingredienser gjennom både prekliniske og kliniske studier. Maria er utdannet farmasøyt med en doktorgrad innen kreftforskning og har solid bakgrunn innen molekylærbiologi og cellebiologi. Inger bringer med seg ekspertise innen biofysikk og medisinsk teknologi, med særlig fokus på marine oljer. Begge vil bidra inn i pågående EU-prosjekter der bioaktivitet i alternative proteiner og utnyttelse av sidestrømmer fra mikro- og makroalger er i fokus. Siste tilskudd er Brede Bjerke Eiken. Brede har mastergrad i marin bioteknologi fra UiT, og er ansatt som stipendiat i prosjektet FISK 4.0. Doktorgradsarbeidet omhandler totalutnyttelse av restråstoff fra hvitfiskflåten.

Forskningsleder ved Møreforsking, Wenche Emblem Larssen, er glad for å ha nye de forskerne på plass. «Vi er svært glade for å ønske nye forskere velkommen til vårt team, som vil styrke vår satsning på bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Deres kompetanse blir særlig viktig i arbeidet med å videreutvikle cellebiologiske modeller for dokumentasjon av helseeffekter i nye produkter.»

Møreforskings nyansettelser styrker instituttets posisjon innen marin forskning og bærekraftig forvaltning. «Med økt forskningskapasitet og kompetanse vil instituttet i enda større grad bidra med kunnskap som kan veilede myndigheter og næringsliv i deres beslutningsprosesser om våre marine ressurser. Dette er avgjørende for å møte fremtidens utfordringer og bidra til bærekraftig bruk og forvaltning av marine økosystemer, til fordel for både samfunn og næringsliv», sier forskningssjef i Møreforsking, Linn Kristin Akslen-Hoel.