Velferd og kvalitet i verdikjeden for levende sjøkreps og hummer
Velferd og kvalitet i verdikjeden for levende sjøkreps og hummer
Forfatter(e):
Astrid Woll, Snorre Bakke, Wenche Emblem LarssenUtgiver:
MøreforskingOppdragsgiver:
Møre og Romsdal FylkeskommuneRapportnr:
MA 14-02Publikasjonstype:
RapportSidetall:
58 vedleggProsjektets hovedmål har vært å identifisere kritiske punkt og etablere optimale prosedyrer for
behandling og mellomlagring av levende hummer og sjøkreps. I en hummerpark er adferd observert
og vannkvalitet i de ulike deler av parken vurdert ved logging av oksygenkonsentrasjoner. Viktige
elementer i forhold til langtidslagring av hummer er presentert. For sjøkreps har tilstand etter ulike
behandlinger blitt målt ved vitalitetsindekser og mengde laktat i hemolymfe (blod). «Tørr» lagringstid
om bord reduseres ved høye sommertemperaturer, estimert til første død etter 12-16 timer ved 10
°C, etter 7-8 timer ved 15 °C og etter 2-4 t ved 19 °C forutsatt optimal behandling av lagringskassene.
Lagret ved 2-5 °C vil krepsen overleve opptil 2 døgn. Optimal sjøtemperatur ved mellomlagring i sjø
er 4 til 10 °C. Fra juni til oktober må lagringskasser senkes til rundt 80 m for å oppnå dette. Etter 1-2
dager revitalisering i vann er krepsen restituert og mengde avføring i bak-tarm (i halen) er redusert.
Uttesting av sjøkreps i markedet, ga fire viktige kriterier for et markedstilpasset produkt: Forutsigbar
tilgang, god vitalitet, god sortering og tom tarm. For hummer var god sortering på størrelse og skader
og på tom tarm viktig.